Korona bajka i mi ratni profiteri – Ecommerce u Srbiji od proleća 2020. do bliske budućnosti (1. deo)

Šta se te bajkovite koronaške 2020. desilo sa (prosečnim) Ecommerce biznisima u Srbiji i kako smo skočili visoko pa pali na tur – iz ugla mojih klijenata i Ecommerce biznisa u kojima na ovaj ili onaj način učestvujem.

Ovo je trebao biti jedan opširniji blog post – analiza Ecommerce dešavanja od početka korone do danas + očekivanja u budućnosti, ali kada sam stigla do četvrte strane dokumenta, shvatila sam da ću ipak morati ovo pisanije da podelim u nekoliko nastavaka. U ovom prvom delu pišem o tome kako je sve počelo.

Svako ko barem sporadično baci pogled na Linkedin, mogao je (u mesecima kada je korona ludilo uzimalo maha), da vidi kako se razni online biznisi hvale brojkama na sajtovima, skokovima poseta, konverzija, prihoda.

Kud svi tu i ja  –  šta ću,  ne pripadam onom bezgrešnom, premudrom poslovnom svetu – evo i mog posta iz tog perioda.

Napomenuću da ovo pišem samo i isključivo na osnovu ličnog iskustva, sa sopstvenim ecommerce biznisom, i stalnim ili povremenim klijentima, dakle ukupno 15ak web prodavnica.

Vaše iskustvo može biti potpuno drugačije i radujem se što ćete ga podeliti u komentarima.

Radi se o Ecommerce biznisima koji posluju uglavnom sa robom široke potrošnje, bilo da su orijentisani na uske niše ili posluju po principu „od igle do lokomotive“ (nema nikakve veze sa istoimenom web prodavnicom). Ne pričamo o vodećim web šopovima u Srbiji (oni će biti spomenuti u priči kasnije), već o recimo, srednjim prodavnicama, od kojih ste za većinu sigurno bar negde čuli.

Do tog čuvenog proleća 2020. poslovali smo fino. Web šopovi, svaki u svom domenu, sa razvijenim marketing strategijama koje lepo rade, asortimanom koji se prilagođava tržištu i novitetima, manji ili veći rast iz godine u godinu, ne spektakularno već sasvim zadovoljavajuće… sve u svemu jedan „život miran, tih“ što bi rekao Balašević.

A onda kreće korona, čuveno zatvaranje, i prva reakcija klijenata – briga! Ljudi kupuju wc papir, sapune, ulje i brašno, vuku zalihe, kao veverice pred zimu. Prave kilometarske redove po prodavnicama, troše novac – šta će ostati za nas u online svetu?

Mimo svih očekivanja, u narednim mesecima, bukvalno ostajemo bez daha. Što od onoga što se desilo, što od obima posla koji došao sa tim vetrom.

Stiže Vaskrs, Prvi Maj, lepo vreme i TOTALNO zatvaranje. A u mom portfoliju klijenti koji se bave prodajom:

  • Dečijih igračaka
  • Bebi opreme
  • Nameštaja i opreme za dvorište i baštu
  • Kućne tehnike
  • Galanterije za domaćinstvo (kućni dekor i sl)
  • Sportskih rekvizita
  • Opreme za kućne ljubimce

I tako dalje. Da ne dužim – to je, bez preterivanja EKSPLODIRALO. Uvoznici su ostali bez robe na lageru u rekordnom roku, prodavci su se otimali oko preostalih količina i snalazili kako znaju i umeju, a tržište je vikalo: JOŠ!

Koje su se sve zvezde poklopile?

  1. Uskršnji praznici i totalno zatvaranje pred kupovinu poklona
  2. Prvomajski praznici i nemogućnost da se oprema za kampovanje i roštilj kupi u prodavnicama
  3. Zatvaranje teretana i sportskih centara
  4. Lepo vreme, uz nemogućnost putovanja doprineli su navali na sve što nam treba u kući i dvorištu

Deluje očigledno zar ne? A onda dodajmo još i faktor na koje se niko nije obazirao:

  1. Gašenje šverca na nekoliko meseci! Toliko malo pažnje se u Srbiji pridaje crnom tržištu a ovo je izuzetno uticalo na skok ecommerca tokom korone, naročito na polju krupnih dečijih igračaka, alata i kućnih aparata. O tome koliko je veliko i jako crno tržište u Srbiji se jako malo priča, možda se malo i zna. Za nekoga ko živi u Subotici i gleda iz prve ruke količine robe koje se odavde slivaju po celoj Srbiji, nalazim zaista fascinantnim taj veo magle i odvraćanje pogleda – ali i o tome ću opširnije pisati nekom drugom prilikom.

Videli smo priliku, mislili da smo pametni – sad hvataj zalet, sad se pozicioniraj, sad gradi bazu kupaca, sad unapređuj asortiman… Kad ako ne sad! Baš kako su nas učili.

Za mene koja se bavim marketingom, sa aspekta zadovoljstva klijenata – rajskih par meseci. Ali kritičkoj kakvu me bog dao, konstantno sam virkala iza kulisa – šta to gura marketing magiju mene i mojih kolega? Ne, nema magije, skidajmo perje marketing pauni. Osim što ni jedan faktor nije imao potencijala da potraje, iz zasede su vrebale opasnosti koje mnogima neće dozvoliti ni da ovaj period uspešno iskoriste kao „odskočnu dasku“.

Sve u svemu dok smo skakali na oblacima konverzija, jahali jednoroge, pili nektar dok se prihod slivao u vodopadima u ovoj bajci, realnost se menjala mimo naših vidika.

A šta se tamo dešavalo? Pa puno toga. Jeste li čuli da je Donesi postao Glovo? ? E to se dešavalo. Malo drugačije, ali po istim principima. Ko je sve nanjušio miris ovog kolača i poželeo – ne parče, nego ono baš komadešku – uskoro sa opširnom analizom.

Rećiću Vam samo toliko – da je sjajno nije. Kako i zašto, pišem i obajvljujem za koji dan. Biće kukanja, ali bez brige, ima svetla na kraju tunela, nešto smo i naučili (ko je hteo da vidi i sluša) – ali o tome nešto kasnije ?

Ukoliko vam se tekst dopao i smatrate ga korisnim, podelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *