Šta je Adwords Custom Intent Audience i kako se koristi + Case Study

Adwords Custom Intent Audience

Nekoliko puta tokom 2017. Google je najavljivao velike izmene u budućem načinu oglašavanja i promenu fokusa sa ključnih reči na namere korisnika. Najavljivano je da će oglašivači imati mogućnost da targetiraju bas one korisnike koji pokazuju nameru da kupe (ili istraže) upravo ono što oglašivač nudi.

Priznajem da sam bila skeptična u vezi ovoga, ali i radoznala, na koji način će nam Google ovaj put ući “u glave” 🙂

Velika novina konačno je uvedena u novembru 2017. Zove se Custom intent audience. I predstavlja odgovor na sva moja pitanja.

Kako funkcioniše Custom Intent Audience?

Google koristi podatke iz naših kampanja, web sajta i Youtube kanala – ili podatke (ključne reči i url-ove) koje sami zadamo – kako bi što bolje definisao naš proizvod a zatim određuje ciljnu grupu koja pretražuje taj (takav) proizvod ili posećuje sajtove koji ga nude.

Dakle nudi nam ciljnu grupu koja u svom ponašanju na internetu pokazuje interesovanje ka proizvodu koji nudimo, i nameru da ga kupi.

Na koji način Google kreira Custom Intent Audience?

Zapravo, na 2 načina:

1. Automatski kreiran audience – koristeći podatke iz naših kampanja, pre svega ključne reči iz search kampanja, kao i podatke sa našeg sajta, Google kreira grupe koje nam nudi kao predefinisana rešenja.

Ukoliko tek počinjete sa ovim tipom kampanja, ovo je pravi način da bez mnogo rizika i eksperimentisanja predstavite svoj proizvod zainteresovanom auditorijumu, jer se Google u ovom segmentu pokazao kao prilično precizan i uglavnom se možete osloniti na njegove zaključke.

2. Custom kreiran audience – sami zadajemo Google-u listu ključnih reči, fraza i url-ova koje će koristiti prilikom kreiranja auditorijuma.

Na prvu loptu ova opcija sjajno zvuči – zašto bismo koristili automaski kada možemo da napravimo samo naš, baš onako kako mi želimo? Ipak treba biti izuzetno oprezan sa ovim načinom, pogotovo ako tek počinjete. Uzmite u obzir da je kod automatskog načina Google već “naučio” da prepozna naš auditorijum na osnovu njemu već poznatih parametara. Kod kreiranja custom auditorijuma, mi Google-u zadajemo potpuno nove kombinacije parametara iz kojih on “uči” ispočetka, pri čemu ne možemo očekivati podjednaku preciznost. Preciznost naravno zavisi i od drugih stvari – koliko je naš proizvod jedinstven ili već poznat na tržištu, da li već postoji relevantna količina pretrage, da li smo uopšte dobro poznajemo ponašanje željenog audience-a itd.

Kako se koristi Custom Intent Audience?

Prvo kreiramo novi Display kampanju i ad grupu. Sve je isto do dela gde biramo audience za Ad Grupu:

adwords custom intent audience

Nakon što odaberemo Intent, dobićemo sledeći izbor:

Dakle biramo između auto – created audience ili pravimo novi custom intent audience. Izborom prve opcije otvoriće nam se lista mogućih audience-a koje je Google vać sam kreirao na osnovu našeg naloga.

Ukoliko se odlučimo za drugu opciju, otvoriće nam se prozor za podešavanja novog custom audience-a:

adwords custom intents

Ovde zadajete naziv svog novog audience-a (i on vam ostaje sačuvan i kasnije dostupan za buduce kampanje).

Zatim dodajete ključne reči i url-ove. Takođe, sa leve strane će vam Google sam ponuditi predloge reči i fraza koje možete ubaciti. Verovatno ćete primetiti da su ove reči uglavnom već vrlo relevantne, tako da nećete morati mnogo da razmišljate. Ipak, ukoliko tek počinjete, najbolje bi bilo da se za početak oslonite na ključne reči za koje već imate relevantne rezultate u search kampanjama.

U svojim prvim kampanjama (primer u nastavku) nisam zadavala url-ove, samo ključne reči, mada je preporuka da se koristi kombinacija. Ipak, ukoliko niste najbolje istražili konkurenciju, možete se, za početak, zadržati na ključnim rečima.

Kakvi su rezultati?

Za mene – prilično neočekivani i neverovatni. Pošto sam po prirodi skeptična ka novim, pompezno najavljenim, rešenjima, moram priznati da nisam prišla testiranju sa velikim entuzijazmom. Već kroz nekoliko dana skroz sam promenila mišljenje.

U pitanju je kampanja za akviziciju novih korisnika za poslovni softver na globalnom tržištu sa izuzetkom Indije koja je isključena iz kampanje.

Do tog momenta bile su aktivne samo search kampanje. Ostvareni trošak po korisniku (po konverziji) je bio u proseku 2.5 – 3 dolara.

Posle samo nekoliko dana custom intent kampanje, rezultati su sledeći:

adwords conversion

Dakle jedna konverzija je koštala 0.33 dolara u samoj kampanji i još manje ($0,25) u eksperimentu (koji je pokrenut kako bi se cost/conversion još smanjio kroz dodatna podešavanja).

Dakle 10 puta manje od search kampanja (čijim smo rezultatima, uzgred rečeno, bili zadovoljni).

Šta još dodati, osim da sam našla novu igračku 🙂

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ili vam nije dovoljno jasno bilo šta u tekstu, slobodno me kontaktirajte.

 

Ukoliko vam se tekst dopao i smatrate ga korisnim, podelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *