Content planner

Meta Business Suite: Planner – Content Calendar – novi način planiranja postova za Facebook i Instagram

Ukoliko kreirate sadržaje za Facebook i Instagram, svakako pratite i novitete koje nam Meta Business suite donosi u ovom segmentu.

Meta već neko vreme eksperimentiše sa različitim opcijama za organizaciju i zakazivanje postova, tražeći onu koja će korisnicima najviše odgovarati ali i smanjiti potrebu za eksternim servisima poput Buffer-a ili Hootsuite.

Tako smo proteklih godina imali priliku da se upoznamo sa Content Creator-om, koji se, iako je lepo i praktično zamišljen, nije baš proslavio, pre svega zbog velikog broja bug-ova koji su ga pratili od njegovog pojavljivanja.

Nastavak je usledio kroz opciju Posts & Stories direktno iz Business Suit-a, što je bilo prihvatljivije i sa manje grešaka (lično iskustvo – možda vaše iskustvo nije takvo).

Facebook post & stories

Najnovija i sasvim pristojno obećavajuća opcija je Kalendar – Calendar ili Planner (kao da se nisu još opredelili za ime, pa ćete, u zavisnosti od toga gde gledate, nailaziti na oba pojma (u Business Suite je Planner, ako čitate tutorijale videćete da Vas upućuju na Calendar, takođe u linku je content-calendar (https://business.facebook.com/latest/content_calendar).

Social media planner

Šta nam nudi Content Calendar – Planner?

Kao što rekoh sasvim pristoje opcije kreiranja i zakazivanja objava uz odličan vizuelni pregled.

Uz to, tu su i različite opcije pregleda statistika, rezultata promocija, kao i neke „brze“ opcije za kreiranje, izmene i produžavanje promocija. Evo par stvari:

Kreiranje i zakazivanje objava za Facebook i Instagram uz dobar vizuelni pregled na nedeljnom i mesečnom nivou.

Facebook content calendar weekly

Facebook content calendar monthly

Ovde imamo jasan pregled prošlih i budućih objava.

Statistika i izmene

Klikom na svaku objavu dobijamo njene detalje – statistiku za prošle postove, odnosno mogućnost da izmenite zakazane postove.

Postovi statistike

Rezultati promocija

Imamo uvid u rezultate promocija postova, kao i mogućnost da izmenimo ili produžimo promocije – čak i one kreirane direktno na Instagramu.

rezultati promocija

Preporuka

Na osnovu aktivnosti Vaših pratilaca, dobićete ove praktične preporuke kada je najbolje da zakažete objavu

kada je najbolje vreme za objavu

Prikaz publike, mesta i lokacije

Ono što mi je posebno zanimljivo je da imam ovaj „brzi“ pregled publike, lokacije i mesta – kome i gde se promocija prikazala – što je dosta praktično, jer za neku „površniju“ analizu ne morate da zalazite u ads manager, uključujte breakdown i sl.

prikaz publike
prikaz lokacije
prikaz mesta

Eto toliko na osnovu prvih utisaka. Da li ste počeli da koristite ovu opciju? Ako želite, podelite u komentarima svoje utiske.

Ukoliko vam se tekst dopao i smatrate ga korisnim, podelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *