Instagram SEO – Koji faktori utiču na rezultate pretrage na Instagramu

Kada spomenemo pretragu, rangiranje, SEO itd. prvo na šta pomislimo je Google. Međutim, ako obratimo pažnju na ponašanje korisnika, pa i nas samih, na društvenim mrežama, uviđamo da je pretraga i na ovim kanalima bitan deo korisničkog iskustva. Tako je  i rangiranje u ovim pretragama itekako važno, i što je najbolje – relativno jednostavno.

Iako je Instagram pre 6 meseci objavio zvanične smernice kako se rangirati u rezultatima Instagram pretrage, tzv. Instagram SEO se još uvek nedovoljno spominje, a i koristi, naročito na našem tržištu.

Za razliku od Google-a, ovde su nam smernice date praktično na tacni, i ne moramo toliko da lupamo glavu o svim tajnama algoritma, ali i dalje je na nama da odradimo dobar posao koji podrazumeva malo tehnike, malo umetnosti i malo snalažljivosti.

Dakle – prvo da odgovorimo na pitanje – Šta je Instagram SEO?

Instagram SEO podrazumeva optimizovanje našeg Instagram sadržaja kako bi on bio što bolje rangiran u rezultatima pretrage na Instagramu. Kada neko pretražuje ključnu reč ili haštag koji su relevantni za naš biznis – želimo da se naš nalog pojavi u vrhu rezultata.

Koji faktori utiču na rangiranje na Instagramu?

Kao što smo napomenuli, ovde imamo sreće, jer je Instagram prilično otvoren po pitanju signala koji utiču na rangiranje rezultata pretrage. Oni su zvanično objavljeni i možete ih pročitati ovde.

1. Tekst pretrage

Naravno, nije nikakvo iznenađenje da je ono što korisnik kuca u pretragu prvi i najvažniji signal za rezultate koje će dobiti. U zavisnosti od termina pretrage, Instagram traži relevantna korisnička imena (username), naslove, opise, haštagove, lokacije i sl.

Šta to znači za nas? Za početak moramo dobro poznavati svoju ciljnu grupu i znati šta kucaju kada traže sadržaj kao što je naš. Zatim pristupamo optimizaciji našeg  profila za rezultate pretrage.

Uzmimo za primer da korisnik kuca “drvene igračke” – evo rezultata koje dobijamo:

Vidimo dakle da su to profili optimizovani za tu ključnu reč. A kako vršimo optimizaciju – pročitajte u narednom blog postu.

2. Aktivnost korisnika

Ovaj signal baziran je na ličnom, personalizovanom iskustvu korisnika o čini onu razliku zašto Vi i ja za istu ključnu reč nećemo dobiti iste rezultate.

Aktivnost korisnika podrazumeva profile, haštagove, i postove koje je korisnik gledao u prošlosti i sa kojima je imao interakciju. U zavisnosti od toga ka kakvoj vrsti sadržaja i ka kojim profilima je korisnik pokazao interesovanje – zavisiće rangiranje u rezultatima pretrage za tog konkretnog korisnika.

Dakle ukoliko korsinik kuca u pretragu „dečije igračke“ prvo će videti profile i sadržaje koji odgovaraju na ovu ključnu reč a sa kojima je već ranije imao interaciju. U prethodnoj ilustraciji ja sam u rezultatima pretrage kao 1. i 3. rezultat dobila profile čiji sam sadržaj već prethodno gledala.

Šta ovo znači za nas? Znači da moramo da radimo na podsticanju interakcije naše publike sa našim brendom (engagement). Istražite haštagove koje vaša ciljna grupa najčešće koristi i uključite ih u svoje objave. Vodite računa da postujete sadržaje koji pružaju pravu vrednost publici, i sa kojima će želeti da imaju interakciju – pitajte publiku za mišljenje, nasmejte ih, obradujte… podstaknite da se „združe“ sa Vama.

Kako da odaberemo prave haštagove za naš brend? Jedan od jednostavnih načina je da ukucamo nama relevantnu ključnu reč i pretražimo haštagove, pri čemu će nam Instagram dati uvid i u okvirni broj postova u kojima se taj haštag pojavljuje.

3. Popularnost sadržaja

Vrlo jednostavno – sadržaj koji je već ostvario određenu popularnost će se rangirati više u rezultatima pretrage. Instagram određuje popularnost sadržaja koristeći signale kao što su: klikovi, lajkovi, deljenja ili zapraćivanja profila, haštagova ili lokacije.

Za nas to je jedan razlog više da pružamo vredne sadržaje našim pratiocima, i kao što je opisano u prethodnoj stavci, izazivamo interakciju pratilaca sa našim profilom. Ono što još može da nam pomogne da bi naši sadržaji stekli veću popularnost jeste da analiziramo vreme i objavljujemo postove onda kada je naša ciljna publika najaktivnija.

U ovom tekstu sam samo nabrojala faktore koji utiču na rangiranje u Instagram pretrazi, što je uvod u sledeći blog post u kom ću pisati o nekoliko taktika koje možemo primeniti kako bismo na najbolji način zadovoljili ove faktore i postigli što bolju poziciju.

Ako mislite da bi saradnja sa mnom bila dobra za Vaše poslovanje, kontaktirajte me:

Kontakt

 

Ukoliko vam se tekst dopao i smatrate ga korisnim, podelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *