Šta je CTR i zašto je bitan?

adwords ctr rate

Verujete da ste odabrali dobre ključne reči, napisali sjajne oglase (ako niste, pročitajte kako to da uradite – 18 Saveta Za Najbolje AdWords Oglase), i pravilno ih rasporedili u kampanje i AdGrupe. I šta sad?

Prolaze dani, a poseta je malo, vaš oglas nikako ne stiže na do viših pozicija, a konkurencija i dalje uživa u većem parčetu torte.
Vaš budžet je ograničen, dakle šta učiniti?

Sledeći korak u AdWords avanturi je optimizacija. Međutim, da bismo počeli da optimizujemo, moramo znati da pravilno čitamo AdWords metrike i učimo iz njih. Čuli ste da je u Adwords-u bitan taj Qulity Score? A zašto je bitan? Jer utiče na najvažnije metrike, kao što su:

  1. Ad Position – pozicija na kojoj se Vaš oglas nalazi u rezultatima pretrage
  2. Impressions – broj koliko puta se vaš oglas prikazao korisnicima koji pretražuju
  3. I NAJVAŽNIJE – pogotova ako tek počinjete i nastupate sa ograničenim budžetom – CPC (cost-per-click), odnosno cena koju plaćate po kliku.

Drugom prilikom ću pisati detaljnije o samom Quality Score-u, sad ću samo reći da je jedna jako bitna stvar koja na njega utiče – CTR iliti Click-Through-Rate.

Šta je CRT?

CRT ili Click-Through-Rate je procentualna vrednost koja pokazuje koliko je puta, u ukupnom broju impresija, odnosno prikaza, naš oglas zavredio klik.

Matematički:

Clicks/Impressions * 100.

Šta nam CTR govori i zašto je bitan?

Možda najbitnija stvar koju nam CTR govori je koliko je naš oglas relevantan za korisnika, odnosno koliko “blisko” odgovara na “search term” (reč ili frazu koju je korisnik pretraživao).

Iz toga slede svi ostali benefiti: veći broj klikova i poseta (nadamo se i konverzija), bolji Quality Score a time bolja i pozicija na kojoj će se naš oglas prikazati i, kao što smo već naveli – niži CPC. Niži CPC dalje omogućava još veći broj impresija (i klikova) jer će se ograničeni dnevni budžet sporije trošiti i naš oglas će se češće prikazivati.

Međutim ovo baš nisu svi benefiti koji proizilaze iz visokog CTR. Visok CTR vaših AdWords oglasa i ključnih reči zapravo će dati boost i organskoj poziciji Vašeg oglasa. Po nekima će ovo zvučati kao vrlo smela tvrdnja i verovatno će mnogi potrčati da je opovrgnu, jer je veliki no-no reći da Google na bilo koji način u organskim rezultatima preferira one koji koriste njegovu platformu za oglašavanje.

Zapravo se radi o vrlo logičnoj posledici – ako kroz AdWords Google prepozna da vaš oglas (koji, naravno, mora potpuno da odslikava sadržaj vaše stranice – o tome ću više pisati drugi put) dobro odgovara određenim ključnim rečima, logično je da je vaš sajt relevantan za te ključne reči, i naravno, logično je da će u skladu sa tim (jer Google voli isključivo relevantan sadržaj) vaš sajt dobiti bolje mesto u organskim rezultatima.

Dakle nemojmo se zavaravati da oglašavanje ni na koji način neće pomoći vašoj organskoj poziciji.

I na kraju, sve to vodi onom najvažnijem, krajnjem cilju – veći CTR znači veći broj konverzija! I to je upravo ono što smo želeli!
Međutim… možda i ne!

Da li je visok CRT uvek dobar?

U principu – da, međutim ukoliko ne donosi konverziju može ukazati na druge probleme ali i sam biti uzrok problema.

Razlozi su jasni – svaki klik koji dobijemo moramo i da platimo, a veliki CRT donosi veliki broj klikova – dakle velike gubitke u novcu ukoliko ti klikovi ne donose rezultat.
Međutim, šta nam visok CTR bez konverzija govori?

Prvo, da proverimo stranicu na koju vodimo korisnika.

Prosto: ako korisnik nešto traži, mi mu u oglasu to nudimo, on poseti naš sajt i to ne nađe, ili nađe po neprihavtljioj ceni, ili ne zna kako da poruči, ili naiđe na bilo kakvu prepreku – eto bačenog novca za klik.

Prvo što možemo da uradimo da bismo proverili da li je starnica problem je da mišem stanemo na status ključne reči (u starom AdWords UI stanemo na oblačić kraj ključne reči) i dobijemo jedan od ovakvih rezultata:

adwords quality score  adwords quality score adwords quality score

Dakle vidimo da li je Google iskustvo korisnika na našoj stranici svrstao u prosečan, ili ispod odnosno iznad proseka.

Naravno, naša tendencija je da uvek idemo ka nadprosečnom iskustvu, a ukoliko je ono ispod proseka treba da razmislimo o redizajnu stranice ili unapređenju ponude.

Ipak čak i dobar user experience (iskustvo korisnika) može da zavara. To se dešava ukoliko imamo dobru stranicu koja korisniku pruža puno informacija o tome što ga zanima ali je cena jednostavno prevelika ili proces poručivanja komplikovan. Tada korisnik dobro reaguje na sadržaj, zadržava se i ima interakcije ali konverzija izostaje. Tu već zalazimo u priču o istraživanju tržišta i konkurencije.

I za kraj – šta je dobar CTR?

Na to šta je dobar CTR utiče jako mnogo faktora – geografsko tržište, niša, konkurencija, vrsta ponude… Na tržištima sa malom konkurencijom, i gde AdWords tek uzima maha, kao što je naše, u zavisnosti od niše, smatram da je dobar CTR od 20 – 50%. Na USA tržištu recimo dobrim CTR smatra se 4-5% dok je prosečan CTR 1,91%.

Ukoliko vam se tekst dopao i smatrate ga korisnim, podelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *